Friday, September 11, 2015

အစာအိမ္ အခ်ဥ္ေပါက္ျခင္း (Gastric) ကုိ သက္သာေစမည္႔ နည္းလမ္းမ်ား


အစာအိမ္တြင္းမွာ ယင္းနွင္႔သက္ဆိုင္ေသာ ဂလင္းမ်ားမွ အက္ဆစ္ဓာတ္ မ်ားျပားစြာ ယိုစိမ္႔ထြက္လာရာမွ ျဖစ္ေပၚလာပါတယ္။  
ခုလို သြားလာလႈပ္ရွား အခ်ိန္လု ရုန္းကန္ေနၾကရတဲ႔ ေခတ္ၾကီးမွာ အစာအိမ္ အခ်ဥ္ေပါက္ျခင္း ဆိုတာ ျဖစ္ေနက် ေဝဒနာ တစ္ခုလိုေတာင္ ျဖစ္လို႔ေနပါၿပီ။

ခံစားရမဲ႔ လကၡဏာေတြကေတာ႔
အစာအိမ္အတြင္း ပူေလာင္မႈ ခံစားရျခင္း။
အစာစားခ်င္စိတ္ ေလွ်ာ႔နည္းျခင္း၊ မရွိျခင္း။
မအီမသာ ျဖစ္ျခင္း၊ ပ်ိဳ႕အန္ျခင္း။
ေခါင္းကိုက္ျခင္း၊ မူးေဝျခင္း။
အစာအိမ္တြင္း နာက်ဥ္ျခင္းႏွင္႔ ရင္ပူရင္ဆာ ျဖစ္ျခင္းတို႔ပဲ ျဖစ္ၾကပါတယ္။
အပူ၊အစပ္တို႔ကုိ နဲနဲနွင္႔ အစပ်ိဳးစားရင္းကေန အလြန္အကြ်ံစားသံုးျခင္း။ စားအေသာက္ခ်ိန္ ပံုမွန္မရွိျခင္း၊
ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္၊ အယ္ကိုေဟာပါဝင္သည္႔ အရည္မ်ားကုိ အလြန္အကြ်ံေသာက္သံုးျခင္း တို႔သည္ ယင္းေဝဒနာကုိ ျဖစ္ေစေသာ အေၾကာင္းအရာမ်ား ျဖစ္ၾကသည္။
ထိုေဝဒနာကို သက္သာေစနိုင္ရန္ သဘာဝေဆးမ်ားကေတာ႔
အစားစားၿပီးခ်ိန္မွာ သၾကားအညိဳကုိ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း စားသံုးျခင္းျဖင္႔ အက္ဆစ္ဓာတ္မ်ား ထြက္ျခင္းကုိ ကာကြယ္ေပးသည္။
သၾကား အညိဳ မသံုးခ်င္သူေတြအတြက္ ေနာက္နည္းလမ္းကေတာ႔
ခ်င္း(ဂ်င္း) အရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
သံပရို၊ သံပရာ၊ ေရွာက္သီး အရည္ တစ္မ်ိဳးမ်ိဳး လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
ပ်ားရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္းတို႔ကုိ
ေရာသမေမႊၿပီး တစ္ေန႔လွ်င္ ၄ၾကိမ္ ေသာက္သံုးပါ။
အစာအိမ္ အခ်ဥ္ေပါက္လို႔ ရင္ပူရင္ဆာ ျဖစ္တယ္ဆိုရင္ ငွက္ေပ်ာသီး စားျခင္းျဖင္႔ သက္သာေစနိုင္သည္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေဖ်ာ္ရည္ တစ္ခြက္(၂၄၀ML) ခန္႔ကုိ ခ်င္း(ဂ်င္း) ရည္ အနည္းငယ္ႏွင္႔ ပူဒီနာ အရည္အနည္းငယ္ ေရာ၍ ေသာက္သံုးပါ။
ပူဒီနာ သီးသန္႔ကုိ လက္ဖက္ရည္ ကဲ႔သို႔ ျပဳလုပ္ေသာက္သံုးနိုင္သည္။
ဖရဲသီးၾကိဳက္သူမ်ား ေဖ်ာ္ရည္ျပဳလုပ္ ေသာက္သံုးပါ။ သခြားသီးကုိ ေန႔စဥ္စားသံုးသည္႔ အစားအေသာက္ႏွင္႔ တြဲဖက္ စားသံုးပါ။
ႏြားနိုိ႔ၾကိဳက္တတ္သူမ်ား ေန႔စဥ္ တစ္ခြက္ေသာက္သံုး ျခင္းျဖင္႔ အစာအိမ္အခ်ဥ္ေပါက္ ျခင္းကုိ သက္သာေစနိုင္သည္။ သို႔မဟုတ္ပါက ၾကက္သီးေႏြး ေရတဖန္ခြက္ကုိ ေန႔စဥ္ ေသာက္ပါ။
ဇီယာေစ႔ကုိ လက္မႏွင္႔ လက္ညိဳးညွပ္ၿပီး ပါသေလာက္ယူလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ အိုးကဲ႔သို႔ေသာ အရာတခုခုထဲမွာ ထဲ႔၍အပူေပးပါ။ ယင္းကုိ လိေမၼာ္သီး တစ္လံုးမွ ညွစ္ထားေသာ အရည္နွင္႔ အတူေသာက္ပါ။
ပင္စိမ္းပင္ စားနိုင္သူမ်ား အတြက္ကေတာ႔ ပင္စိမ္းရြက္ ၂ရြက္ေလာက္ကုိ ေသခ်ာဝါးစားရင္ အစာအိမ္ အခ်ဥ္ေပါက္တာ သက္သာေစနိုင္ပါတယ္။
မစားနိုင္သူေတြကေတာ႔ ပီေကဝါးျခင္းျဖင္႔ တံေတြးထြက္လာၿပီး အစာျပြန္တေလွ်ာက္ ျဖတ္သန္းသြားကာ ရင္ပူရင္ဆာ ျဖစ္ျခင္းကုိ သက္သာေစနိုင္သည္။
ဗိုက္တာမင္ စီဓာတ္ အမ်ားအျပားပါဝင္ေသာ ဆီးျဖဴသီးကုိ စားျခင္းျဖင္႔ အစာအိမ္ အခ်ဥ္ေပါက္ျခင္းကုိ သက္သာေစသည္႔အျပင္ အစာအိမ္ အနာက်က္ရန္ အတြက္ပါ အေထာက္အကူေပးသည္။
ပဲနံ႔သာေစ႔ ရနိုင္လွ်င္ ဟင္းခတ္ဇြန္း တစ္ဇြန္းကုိ ေရတစ္ညစိမ္ပါ။ ေနာက္တေန႔ နံနက္ အစာအိမ္တြင္း ဘာမွမရွိခ်ိန္ အစားမစားမွီ လည္းေကာင္း စိမ္ထားေသာ ေရကုိစစ္ၿပီး ေသာက္ပါ။ ေရစိမ္လွ်င္ တစ္ဖန္ခြက္ ၂၄၀ ML ခန္႔ ပမာဏႏွင္႔ စိမ္ပါ။
မနက္စာ၊ ေန႔လည္စာႏွင္႔ ညစာတို႔ ၾကားအခ်ိန္မ်ားတြင္ အစာအနည္းငယ္ စားသံုးပါ။ လည္းေကာင္းေဝဒနာ ခံစားရခ်ိန္အတြင္း သနပ္ (သရက္သီးသနပ္၊ သံပရာသီးသနပ္စသည္) တို႔ႏွင္႔ ရွာလကာရည္စိမ္ အသီးအရြက္မ်ား စားေသာက္ျခင္းကုိ ေရွာင္က်ဥ္ပါ။
ဆက္စပ္ပုိ႔စ္မ်ား ဖတ္ရန္။
ဂ်ာမဏီနိုင္ငံမွ အသံုးဝင္ သဘာဝေဆး။ (http://wp.me/p4XsLz-6t)
ဒူးရင္းၾသဇာ လက္ဖက္ရည္။ (http://wp.me/p4XsLz-77)
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္စတြင္ ပ်ိဳ႕အန္လိုျခင္း (Morning Sickness) အတြက္ သဘာဝေဆး (http://wp.me/p4XsLz-5b)
ေန႔စဥ္ေသာက္သင္႔သည္႔_သဘာဝေဆး (http://wp.me/p4XsLz-5F)
အလြယ္တကူရနိုင္တဲ႔ ပင္စိမ္းရြက္ရဲ႕ အသံုးဝင္ပံုမ်ား (၁) (http://wp.me/p4XsLz-v)
အလြယ္တကူရနိုင္တဲ႔ ပင္စိမ္းရြက္၏ အသံုးဝင္ပံုမ်ား (၂) (http://wp.me/p4XsLz-z)









On Facebook
















No comments:

Post a Comment